Hockeyregels voor dummies

Hockey voor iedereen!

Wanneer je lid wordt van een vereniging, dan is de volgende teamindeling betreft leeftijdscategorieën van kracht:

- Funkey, 4 – 5 jaar, spelactiviteiten
- F – jeugd, 6 – 7 jaar, (voorbereiding op) drietalhockey
- E – jeugd, 8 – 9 jaar, zestal-en achttalhockey
- D – jeugd, 10 – 11 jaar, elftalhockey
- C – jeugd, 12 – 13 jaar, elftalhockey
- B – jeugd, 14 – 15 jaar, elftalhockey
- A – jeugd, 16 – 17 jaar, elftalhockey
- Senioren, vanaf 18 jaar, elftalhockey

Je kunt zo lang als je wilt in de senioren hockeyen, maar je kunt ook met 30 jaar (dames) of 35 jaar (heren) naar de veteranen.

Door middel van selecties worden spelers binnen de categorieën ingedeeld op prestatief (top) of recreatief niveau (breedte). De competitie voor de jeugd is voornamelijk op zaterdag. Over het algemeen spelen de F-, E-, en D-jeugd in de ochtend en in de middag de teams uit de C-, B- en A-jeugd op willekeurige tijden. De senioren spelen hun competitie op zondag, evenals de veteranen.

Bij diverse verenigingen worden er ook andere hockeyvormen aangeboden. De KNHB wil ook mensen met een verstandelijke en lichamelijk beperking het plezier van het hockey laten beleven. Daarbij wil de bond een bijdrage leveren aan de integratie van gehandicapte sporters binnen de reguliere sportverenigingen. G-hockey staat voor hockeyers met een verstandelijk beperking en LG-hockey staat voor hockeyers met een lichamelijke beperking (niet rolstoelafhankelijk). Wil je weten welke verenigingen G-hockey of LG-hockey aanbieden? Neem dan even een kijkje op de pagina over verenigingen.

Hockey is een teamsport
Kinderen leren spelenderwijs om samen te werken in het hockeyveld. In je eentje kun je geen wedstrijd winnen, met elkaar wel. Teambuilding, sportiviteit en respect spelen daarbij een zeer belangrijke rol. Een trainer en coach zijn voorbeeldfiguren die deze begrippen moeten uitdragen. Tenslotte staan de kinderen wekelijks op het hockeyveld om te ‘leren’ en zich steeds verder te ontwikkelen op sportief en sociaal niveau.

Het spelen van een wedstrijd
De bal mag alleen gespeeld worden met de platte kant van de stick. Dit kan door middel van een (schuif)slag, flats of push. De stick mag hierbij in de achterzwaai niet los zijn van de grond en in de voorzwaai niet hoger komen dan de knieën.

Drietallen
De spelregels van het drietalhockey worden toegepast bij wedstrijden van de F-jeugd. Kinderen vanaf zeven jaar mogen competitie drie tegen drie spelen, maar laat kinderen pas competitie spelen als ze op een veilige manier met stick, bal en medespelers kunnen omgaan. De afmetingen van een speelveld voor drietalhockey zijn 23 bij 23 meter, waarbij de zijlijnen gevormd worden door de achterlijn en de 23-meterlijn of de 23-meterlijn en de middenlijn van een normaal veld. De wedstrijdduur is twee keer 15 minuten.

Zestallen
De spelregels van het zestalhockey worden toegepast bij wedstrijden van de 6E-jeugd. Afhankelijk van het niveau(verschil) kunnen spelbegeleiders en coaches afspraken maken om de wedstrijd voor iedereen zo leuk mogelijk te laten zijn. Vóór de wedstrijd dienen zij hier duidelijke afspraken over te maken . Denk eraan dat het spelplezier voorop staat! In de meeste gevallen zal je gebruik moeten maken van bestaande velden. Het advies luidt om een kwart veld te gebruiken, waarbij de zijlijnen als achterlijnen fungeren en de middenlijn en een 23-meterlijn of de 23-meterlijn en een achterlijn als zijlijn. Een tweede mogelijkheid is het uitzetten van een specifiek zestalhockeyveld van 23 x 55m. Een wedstrijd duurt twee keer 25 minuten.

Achttallen
De spelregels van het achttalhockey worden toegepast bij wedstrijden van 8E jeugd. Er wordt gespeeld op een half veld van zijlijn naar zijlijn tussen middenlijn en achterlijn. Een wedstrijd duurt twee keer 30 minuten. Tussen de twee helften is een rust van ongeveer vijf minuten. Evenals het zestalhockey is het achttalhockey een speel-leer-periode op weg naar elftalhockey. Ook hier spreken wij dus nog steeds over spelbegeleiders en niet over scheidsrechters. De spelbegeleider is, evenals bij het zestalhockey, iemand die in staat is beide partijen op een veilige, leerzame en plezierige manier samen te laten spelen.

Elftallen
Alle hockeywedstrijden vanaf de D-jeugd, elftalhockey, duren vier keer 17,5 minuten en worden gespeeld door twee teams met ieder elf spelers. Twee scheidsrechters leiden de wedstrijd, die begint met de toss, waarbij de aanvoerders van de teams de speelrichting of de beginslag kiezen. Een beginslag wordt op de middenlijn genomen.

Wanneer een van de teams een doelpunt heeft gescoord, neemt het andere team weer een beginslag vanaf de middenlijn. Er kan alleen worden gescoord wanneer de aanvallende partij de bal in de cirkel van de tegenstander heeft aangeraakt. Een bal die van buiten de cirkel op doel wordt geslagen en zonder aanraking door een aanvaller van de eigen partij in het doel terechtkomt, telt niet als doelpunt. De scheidsrechter geeft dan aan dat de verdedigende partij mag uitslaan. Het hockeyveld heeft een rechthoekige vorm van 91 meter lang en 55 meter breed. Alle grenzen worden aangegeven met een witte lijn van ongeveer 7,5 cm breed. De lange lijnen heten zijlijnen en de korte lijnen heten achterlijnen. Het deel van de achterlijn dat tussen de doelpalen loopt, heet de doellijn. Op het veld zijn twee cirkels, twee 23-meterlijnen en een middellijn aangebracht. Op 6,4 meter van beide doelen ligt een 15 cm dikke stip. Deze stip is de plaats waar de strafbal wordt genomen.

Het speeloppervlak kan kunstgras of gras zijn. Bij de meeste verenigingen wordt er op kunstgras gespeeld.

Aanmelden bij een hockeyclub
Wanneer je je (jouw kind) aanmeldt bij een hockeyvereniging ga je contributie betalen. De contributie voor junioren, senioren, trimleden en andere hockeydoelgroepen binnen de club zijn meestal verschillend van elkaar. Verenigingen hebben vaak ook specifieke regelingen, bijvoorbeeld een gezins- of studentenkorting. De hoogte van de contributiebedragen is gerelateerd aan het aantal leden dat de club telt en de locatie waar zij gevestigd is.

Hockeytenue
Naast de contributie die je betaalt om lid te zijn van de vereniging en daardoor aangesloten bent bij de KNHB, zijn er de kosten voor een ‘hockeyuitrusting’. Een exacte indicatie is hiervoor niet te geven, aangezien ieder merk zijn eigen prijsklasse hanteert. Noodzakelijk voor de trainingen en wedstrijden zijn een stick, bal, scheenbeschermers, gebitsbeschermer, trainingsoutfit, kunstgrasschoenen en het clubtenue (shirt, korte broek/rokje en sokken).

Hockeyclubs in Nederland
Er zijn inmiddels meer dan 300 verenigingen in Nederland die zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. Meestal is er wel een vereniging bij jou in de buurt of regio gevestigd. Wil je weten waar jouw dichtstbijzijnde vereniging zit en contact met hen opnemen? Neem dan even een kijkje op de pagina over verenigingen.